Hvorfor vælge økologi?


Ved at købe økologiske får du mad uden rester af sprøjtegift. Når du spiser økologisk, slipper du for rester af de sprøjtemidler, den ikke-økologiske landmand bruger til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. Ved at den Økologiske landmænd ikke bruger sprøjtemidler, kommer der ikke kemiske stoffer ned i vores grundvandet.

frugter

Økologiske varer har mere smag. Økologiske grøntsager indeholder generelt flere nærings- og smagsstoffer og mindre vand pr. kg end ikke-økologiske grøntsager.

En lang række nyere forskningsresultater peger tydeligt på at økologiske fødevarer er sundere end konventionelle fødevarer. Færre tilsætningsstoffer, flere vitaminer, sundere fedtsyrer, m.m.

Hovedprincippet for de økologiske varer, er at de skal være så rene og naturlige som muligt. Det er f.eks. forbudt at anvende kunstige farvestoffer, syntetiske aromastoffer og kunstige sødemidler.

Naturen er rigere og renere på økologiske arealer. Det skyldes dels, at de økologiske landmænd ikke gør brug af de sprøjtemidler og dels at de anvender mindre gødning end de ikke-økologiske landmænd. Undersøgelser dokumenterer blandt andet, at der i gennemsnit er 30 procent flere vilde plante- og dyrearter på økologisk dyrkede arealer, sammenlignet med ikke-økologisk landbrugsjord.

Økologiske dyr har bedre leveforhold da høj dyrevelfærd er vigtigt i økologisk landbrug. Alle økologiske dyr skal have adgang til motion og dyrene må ikke bindes. Der skal være rigelig lys og luft i stalden, når dyrene er inde og modsat skal der være adgang til læ og skygge, når dyrene er ude.

Inden for økologisk produktion bliver der hverken brugt gensplejsning til føde til mennesker eller til foder til dyrene. Hvorimod praktisk talt alle mejeriprodukter, kød og æg, som ikke er økologiske, er baseret på gensplejsede afgrøder. Dyrene i ikke-økologiske landbrug får nemlig foder, der delvist består af gensplejsede sojabønner og andre gensplejsede råvarer, der importeres fra Nord- og Sydamerika.